Полезна информация за пътуване с Costa Cruise

Багаж

По време на всеки круиз има Гала вечери, за които се препоръчва елегантна рокля или елегантен костюм, които да предвидите във Вашия багаж.

 

Не забравяйте, че къси панталони не са разрешени в ресторанта за вечеря и обувки са препоръчителни за всички поводи.

 

Препоръчваме да предвидите ежедневни или спортни дрехи и удобни обувки за екскурзиите, в които ще се включите.

Препоръчваме подходящи дрехи за религиозните места, които ще посетите.

Можете да намерите информация и съвети по всички екскурзии в сайта – www.costacruise.com.

 

Ако желаете да ползвате фитнес залата - по хигиенични причини, е от съществено значение да имате чифт маратонки, най-вече  изключително за носене в залата, както и подходящо облекло.

Ако не сте снабдени с подходящи обувки и облекло - ще ви бъде отказано влизането.

Плажни хавлии ще бъдат предоставени на борда на кораба без такса за използване  - солариуми, плувни басейни, душове и СПА, които да вземете със себе си на брега на плажа при екскурзии.

За Вашата безопасност на борда е препоръчително е да се носят обувки с ниски токчета, когато ходите по външните палуби. Когато палубите са мокри, от съществено значение е обувките да не се хлъзгат.

 

Ако решите да вземете лаптоп с Вас на борда и желаете да ползвате интернет, се закупуват карти

 

 

Цени в €

Цени в  US$
За Северна и Южна Америка

Цени в US$
За Азия

       

Ползване на интернет на минута

0,50

0,50

0,50

Пакет за 1 час

20

27

10

Пакет за 3 часа

48

65

24

Такса за създаване на акаунт за ползване на интернет

3

3

3

 

Друг вариант е да ползвате настолните компютри в определеното за това интернет място.

Препоръчваме Ви да носите един куфар на човек – това е и изискване от авиокомпанията по време на Вашите полети.

 

Напомняме Ви, че следните неща са строго забранени да се носят: оръжия и боеприпаси, експлозиви, фойерверки и сигнални ракети, сгъстени или втечнени газове - запалими, незапалими, хладилни агенти и токсични газове като къмпинг газ, ракети-носители, стартови пистолети, инфекциозни и токсични вещества, химични вещества, радиоактивни вещества и предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие. Също така е забранено да се внасят храна и напитки на борда в ръчния багаж.

 

Обърнете внимание на факта, че Costa Cruises не толерират качването на алкохолни напитки на борда на кораба, това е забранено от компанията и качването на такива напитки е изцяло Ваша отговорност. Ако такива напитки се намерят във Вашия багаж, те ще бъдат задържани от круизните власти до напускането Ви от кораба. Също така, ако закупувате алкохолни напитки от Free Shops на борда на кораба, тези покупки също ще бъдат задържани до последния ден и напускането Ви на кораба.

Моля, при пристигане на пристанището за качване, да приложете Коста етикета, с който ще бъдете снабдени, заедно с другите документи за пътуването Ви, и който посочва Вашето име и номера на кабината, към дръжката на куфара, преди да оставите багажа на пристанището на качването. След това багажите ще бъдат доставени от екипажа на круизната компания директно до Вашата каюта.

Последната вечер на борда, до 01:00 часа /точна информация в ежедневния бюлетин/ - трябва да сте приготвили и оставили багажите си пред каютата, със съответните багажни стикери, които ще получите в каютата си последния ден. За последния ден е хубаво да оставите в ръчен багаж само най-необходимото.

 

Не забравяйте, в последствие, да преместите всички козметични продукти, остри предмети и т.н. в куфара си преди чекиране за обратен полет!

 

Размерите на ръчния багаж не трябва да надвишават 55x35x25cm, за да може да премине през рентгеновия контрол за сигурност.

 

Документи за пътуване


• билет за круиза
• етикети за багажа

 

Към документите ще получите също и застраховка на Mondial Assistance към круизерната компания Costa Cruises. Тя покрива престоя Ви на борда. В случай на необходимост, тази застраховка се използва по следния начин: ако се наложи да повикате корабен лекар, извършва се преглед, назначава се лечение, закупуват се лекарства, за всичко това първоначално заплащате Вие. Съставят Ви се съответните документи – протокол за преглед, който запазвате, както и всички касови бележки за закупуване на лекарства. След приключване на круиза, всички съхранени документи се изпращат към застрахователната компания, заедно с Вашата банкова сметка. Съставя се случай, разглеждат се документацията, в случай, че всичко е изпълнено, застрахователната компания възстановява сумата по Вашата банкова сметка

 

В документите за пътуване, ще намерите и информация за качване и слизане от борда, както и телефонен номер за спешни случаи.

 

На пристанището

Документи за проверка

 

След като оставите багажа си за качване на борда /информация по-горе/, всички пътници трябва да се качат на борда най-малко един час преди часа на отплаване, обозначен на билета.

Вашите документи за пътуване и валидността на паспорта или личната карта ще бъдат проверени, преди да се качите на борда. След като се качите на борда на кораба ръчният Ви багаж ще бъдат сканиран.

 

Контрол по сигурността
 
За сигурността на всички пътници на борда, персонала по сигурността ще провери всички хора и багаж при качване и слизане във всяко пристанище. Проверките се извършват с рентгенови машини и детектори за метал.

Затова Ви молим да избягвате закупуване на антични оръжия, ножове, ками, саби и подобни предмети по време на бреговите екскурзии. За сигурността на кораба персонала ще Ви помоли да ги остави на сушата.

Ние Ви информираме, че в съответствие със здравните и стандартите за безопасност, приети от Коста за своите гости, е забранено да се внасят всякакви видове храни и напитки на борда в ръчния багаж. Единствените изключения са тоалетни принадлежности (например шампоани, пяна, кремове и т.н.), течни лекарства, продукти или храни специално за бебета, продукти или храни специално за диети.

Забраната включва всички храни и напитки, закупени по време на междинните спирания на пристанищата. Всички местни продукти, закупени по време на междинните спирания ще се съхраняват в магазина на борда на кораба и  ще се връщат на гостите в края на круиза.

 

На борда

Магнитни карти

 

На борда на кораба след като се регистрирате при качване, ще получите магнитни карти, които са носител на всякакъв вид информация. С тях слизате и се качвате на кораба /това не изключва носенето на лични документи за самоличност/, в нея се съдържат всички Ваши данни, включително и снимка, за да се проверяват всички пасажери, които слизат и се качват. С тази карта, също така, влизате в каютата си.

Освен това, след регистрация, в нея, чрез кеш или с кредитна карта, ще депозирате по 150 евро минимален депозит на човек, от който депозит в последствие ще Ви се приспаднат суми - таксата обслужване /или т. нар. бакшиши/, ако се включите в екскурзии, организирани от Costa Cruises, когато поръчвате напитки, лични разходи, покупки на борда и т.н. Нямате кешови разплащания на борда, всичко, като разплащане, е с тази карта (без залаганията в казиното). В този маршрут валутата на борда ще е единствено и само евро.  При надвишаване на тази сума, можете да направите допълнителен депозит. В края на пътуването, преди напускане на кораба, при разплащане, ще доплатите ако сте изразходили повече или ще Ви възстановят разликата, ако не сте изразходили цялата сума.

 

Emergency – демонстрация

В началото на всеки круиз се извършва демострация за принудително напускане на кораба при авария. Ще бъдете информирани за точния ден и час на извършване на тази демонстрация чрез звуковите уредби навсякъде в кораба, включително в каютите Ви. На 5-те Европейски езика – английски, немски, френски, италиански, испански, ще бъде обявено какви трябва да са Вашите действия, какъв сигнал следва да чуете при такава ситуация, от къде трябва да вземете Вашата  спасителна жилетка и на коя палуба трябва да отидете. По уредбите няколко пъти ще Ви предупредят за това. След това, ще Ви помолят да се включите в самата демонстрация. Вашето участие е препоръчително. Ще чуете сигнал за опасност, ще вземете спасителната жилетка и ще отидете на обявената палуба. Там ще Ви бъдат показани спасителните лодки и ще Ви се даде информация как би следвало да се извърши принудителното напускане на кораба. Самата демонстрация трае около 15-20 минути.

 

В каютите

Всичко каюти са снабдени със собствен санитарен възел с душ и тоалетна, разполагат с: климатик, сателитна телевизия, сателитен телефон /допълнително заплащане/и директен телефон за разговори само на борда, минибар /допълнително заплащане/, малък сейф, сешоар. Името на Вашият стюард на каютата е посочен във Вашата каюта. Всички чаршафи и хавлии във Вашата каюта ще бъдат сменяни регулярно. Баните са снабдени с сапуни и течен сапун за душа. Поради причини, свързани с опазване на околната среда, и поради намаляване употребата на пластмаса, шапки за баня и тоалетно мляко за тяло можете да получите допълнително след поискване от Ваша страна от Вашия стюард.

Температурата във Вашата каюта може да се регулира ръчно чрез термостат. Ако се нуждаете от помощ, моля обърнете се към Вашия стюард.

Всички каюти са снабдени с изходи за ток с 220 волта.

Поради мерки за безопасност електрически уреди не могат да се използват в каютите с изключение на електрически самобръсначки. Употребата на ютии в каютите е строго забранено. Ако желаете, срещу допълнително заплащане, можете да оставите дрехи за пране или гладене. Ценоразпис и специални торби за поставяне, ще намерите в гардероба във всяка каюта. Моля имайте в предвид, че ако желаете да бъде изгладен официален тоалет за Гала вечерите, тяхното оставяне и поръчка за гладене, е препоръчително да бъде направена поне 2 дни преди самата Гала вечеря, тъй като тези услуги са много натоварени.

Имате възможност да заявите и други допълнителни услуги като например фризьор, поради натовареността на услугата преди Гала вечерите, е хубаво да запазите час максимално рано!

Можете да поръчате закуска в каютата – услугата е безплатна (само за премиум каюти) и може да бъде изпълнена чрез попълване на меню, което ще намерите в каютата, което меню трябва да се закачи отвън на вратата преди лягане. 

 

Рум сервиз – срещу допълнително заплащане – 24 часа, храна или напитки, менюто ще бъде във Вашата каюта, при обаждане, ще Ви бъде доставено всичко заявено до половин час. 15 % допълнителна такса ще бъде наложена върху стойността на всички видове вина или напитки. (без  премиум каютите, където е включен сервиз за рум сервиз).

Всекидневен бюлетин – пълна програма на всички дневни и вечерни събития, хранене - в кой ресторант кога и с какво можете да се храните, часове, в който работят баровете, с каква музика са, други атракционни части кога работят и какво можете да правите, екскурзии, както и информация за всички видове мероприятия и анимация, ще Ви бъде предоставян в каютата на избраният от Вас език всяка предходна вечер.

 В него, също така, моля да следите за информация за екскурзиите, които сте заявили – в колко часа е времето за среща и къде ще бъдат сформирани групите.

Моля, дори слизайки от борда, да носите този бюлетин със себе си, тъй като той съдържа важна информация като номер за връзка, както и времето на отплаване на кораба, местно време и други.

 

Ресторанти, барове

Храненето на борда е организирано по следния начин: закуската и обяда са в няколко ресторанта и са на блок маса – избора на меню и ресторант е изцяло Ваш /само за премиум каюти/ ; възможно е и да Ви сервират закуската в каютата, ако желаете, при заявка /безплатно за премиум каюти/.  Закуската и обяда като часове са в широк диапазон, вечерята винаги ще бъде в определен час – по време на целия круиз, моля да спазвате часа за хранене! Вечерите винаги са в основния ресторант и са на сет-меню.

Ако не желаете да се включвате във вечерята в основния ресторант, бихте могли да се храните и в ресторантите на блок маса.

 

Пушене

Пушенето във всички вътрешни зони, включително в кабините на гостите, с изключение на обособени зони в общите помещения, пушенето е забранено.

Електронни цигари от всякакъв вид, могат да се използват в кабините на гостите и в обособените за целта общи части, но не могат да се използват в вътрешните общи площи.

Пушенето е позволено на обозначените за целта места, както и на балконите на гостите.

Забравено е хвърлянето на тютюнени изделия зад борда.

 

Екскурзии

Тези, които не са се записали за съответна екскурзия предварително от София, имат възможност да се запишат на такава на борда на кораба от предишния ден и срещу съответно допълнително заплащане на Excursion Desk, като сумите ще бъдат начислени към бордната Ви сметка и на магнитните Ви карти. Записване за екскурзиите е възможно и при наличие на свободни места.

Друг вариант ще бъде самостоятелно предвижване до централната част на градовете и разглеждане.

 

ВАЖНО: Моля, следете финалния час за качване обратно на борда, обявен при слизане от кораба! Умоляваме пасажерите да са се качили преди този обявен час! При неявяване на пристанището и при евентуално изпускане на кораба, ангажимента за достигане на следващата точка от маршрута ще бъде изцяло Ваш!

Екскурзиите обикновено са така организирани, че да можете да закусите сутрин и връщайки се обратно, да можете да се включите в обяд в някой от ресторантите. Или са организирани след обяд, като завършват преди часа Ви за вечеря. Някои от тях включват хранене или дегустация по време на тура.

Ако екскурзиите се заявяват предварително, това може да стане до 10 дни преди отплаване. След този срок не е възможна промяна и сумата за екскурзиите става дължима на кораба.

 

Напускане на кораба на последният ден

Информация за процедурата при напускане на кораба ще Ви се даде директно на борда от мениджър на  кораба на специална среща. В деня преди слизането необходимата информация се публикува и доставя в каютата ви с ежедневната програма.
Има специален ред за слизане на пасажерите, които са ограничени във времето за следващата си транспортна връзка. С предимство са пасажерите от апартаментите.

 

В този ден ще Ви бъде затворен мини-бара в каютите и занулен и вечерта ще Ви бъде предоставена обща сметка със всички направени покупки на борда.

 

Обикновено до 01:00 часа /точна информация в бюлетина/ - трябва да сте приготвили и оставили багажите си пред каютата, със съответните багажни стикери, които ще получите в каютата си. За последния ден е хубаво да оставите в ръчен багаж само най-необходимото.

 

При слизане от кораба, всеки индивидуално трябва да се придвижи до помещението за съхранение на багаж, да вземе своя багаж и да го придвижи до автобуса!

 

Не забравяйте, в последствие, да преместите всички козметични продукти, остри предмети и т.н. в куфара си преди чекиране!


Въпросник
В последния ден на круиза във Вашата кабина ще бъде доставен въпросник за качеството на предлаганите услуги. Вашето мнение и предложения са ценни за нас, тъй като ще ни помогнат да подобрим нашите услуги.

Чрез нашият седмичен бюлетин
вие ще имате най-актуалните ни оферти