РАЗХЛАБВАНЕ НА МЕРКИТЕ: Гърците ще напускат домовете си без разрешение от властите

 

С плавен преход към ново ежедневие и правила, Гърция излиза поетапно от наложената карантина и преминава към втора фаза в борбата с COVID-19. Девизът „Оставаме вкъщи“ се променя на „Оставаме в безопасност“. Това заяви в обръщение към гръцкия народ премиерът Кирякос Мицотакис.

Според графика, представена от министър-председателя, се предвижда поетапно отваряне на страната в рамките на следващите два месеца.


От 4 май отпада изискването хората да напускат домовете си само след изпращане на SMS или получаване на писмено разрешение. За още две седмици остава забраната за движение между областите. Дотогава нарушителите ще бъдат наказвани с глоба от 300 евро, отнемане на шофьорска книжка и регистрационни табели за 60 дни. От 19 май пада и тази забрана и се разрешава свободното придвижване между островите и пътуванията в цялата страна.

 

На 4 май врати ще отворят малките търговски обекти, като фризьорски салони, където обаче ще е необходимо предварително записване. Останалите търговски обекти ще започнат работа от 11 май, а моловете - от 1 юни.


От 4 май в църквите ще могат да се извършват индивидуални поклонения, а от 17 май - и богослужения.


Началните училища, детските градини и ясли остават затворени. Възможно е да заработят от 1 юни, но само ако ходът на епидемията е низходящ. Учебните занятия за последния гимназиален клас се възстановяват на 11 май, а седмица по-късно - и за останалите класове от прогимназия и гимназия.


От 1 юни отварят заведенията за обществено хранене, както и целогодишните хотели, а от 1 юли - и сезонните хотели. Организираните плажове засега остават затворени.


Навсякъде остават изискванията за спазване на дистанция от 1,5-2 м между хората, както и задължителното носене на медицински маски в затворени помещения и градски транспорт. Глобата за неспазване на правилата е 150 евро. 
 

14-дневната карантина на влизащи от чужбина гърци или постоянно живеещи чужденци в страната засега остава. При какви условия ще бъде отворена границата за туристи ще стане ясно след постигане на общо споразумения със страните членки на ЕС.


Припомняме, че от 23 март Гърция пропуска на територията си само гърци и чужди граждани, които живеят или работят в Гърция. Това трябва да се удостовери на пропусквателния пункт с официален документ на гръцки език. Мярката е с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

На границата при влизане в Гърция е необходимо пътуващия да докаже, че живее законно в страната или притежава собствено жилище или такова под наем. Постоянното живеене се доказва с данъчна декларация от последната година и Удостоверение за постоянен адрес (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ),  удостоверение може да се изтегли от тук с името и паролата за влизане в гръцката данъчна система, или договор за наем или нотариален акт на имота.
 

Всички други документи различни от тези може да не бъдат признати от гранична полиция и бъде отказан достъп за влизане в страната.

На граница се попълва анкетна карта с адреса на пребиваване на всеки пропуснат в Гърция и преминава 14 дневна карантина.


За нарушаване на карантината глобата е 5 000 евро.
 

Българите, пребиваващи вече в Гърция, но не притежаващи документ за законен престой в страната, трябва да бъдат особено внимателни. При проверка трябва да докажат причината за престоя в Гърция, както и място на пребиваване. Ако нямат документ за гостоприемство, необходимо е да покажат банкова сметка с налични 3 000 евро и адрес, където са отседнали, с което да докажат, че могат да се издържат в Гърция.
 

Информация: Бойка Атанасова

Източник: Нова ТВ
https://nova.bg/news/view/2020/04/29/286491/разхлабване-на-мерките-гърците-ще-напускат-домовете-си-без-разрешение-от-властите/

Чрез нашият седмичен бюлетин
вие ще имате най-актуалните ни оферти