Изисквания за сигурност по летищата, наложени от Европейският съюз

Уважаеми клиенти, моля запознайте се с новият по-либерален режим при пътуване с въздушен транспорт от 31 Януари 2014г.

Европейският съюз улеснява преноса в ръчния багаж на течности, аерозоли и гелове, закупeни на различни етапи от пътуването на територията на летище или на борда на самолет, съобщава летище "София".
Течности, аерозоли и гелове, закупени от магазините, разположени след пунктовете за проверка на летището или на борда на самолета, могат да бъдат пренасяни като ръчен багаж считано от 31.01.2014 г. (петък).
Ако полетът е с прекачване, задължително условие е в момента на закупуване на стоката покупката и касовата бележка да бъдат запечатани в специален плик с червен кант. Само така окомплектовани те се сканират на пунктовете за проверка на пътници и ръчен багаж на всяко летище до достигане на крайната точка на пътуването. През цялото време целостта на опаковката не трябва да се нарушава.
При необходимост от допълнителна проверка служителите по сигурността на летищата могат да поискат отваряне на плика. В такъв случай те трябва изрично да бъдат уведомени, че полетът е с прекачване. След допълнителната проверка покупката и касовата бележка трябва да бъдат запечатани отново в нов плик според изискванията. Ако това не бъде спазено, покупката ще бъде иззета при следващата проверка за сигурност на летището, на което се извършва прекачване по пътя към крайната дестинация.
Нововъведената мярка не отменя съществуващите от 2006 г. изисквания за сигурност, прилагани на територията на европейските летища и касаещи преноса на течности, аерозоли и гелове в ръчен багаж.
 
За да Ви предпази от новите заплахи от течни експлозиви, Европейският Съюз /ЕС/ прие нови мерки за сигурност, ограничаващи количествата течности, които можете да пренасяте през пунктовете за проверка за сигурност.
Това означава, че Вие и вашия ръчен багаж ще бъдете проверявани както за забранени предмети, така и за количествата течности, които носите.
Тези мерки не ограничават в никакъв случай течностите, които можете да закупите в магазините на летището, разположени след пунктовете за проверка.
Новите мерки за сигурност влизат в сила от 06.11.2006 г. за всички летища на ЕС, както и за летищата в Норвегия, Исландия и Швейцария, до второ нареждане.
 
 
Какво е новото?
Докато приготвяте ръчния си багаж
Разрешава се да носите само малки количества течности в ръчния си багаж. Тези течности трябва да бъдат  в самостоятелни опаковки не повече от 100 мл. всяка и поставени в самозапечатващ се, прозрачен плик за многократна употреба.
Течностите в ръчния багаж не могат да бъдат повече от 1 литър.

На летището:
За да подпомогнете операторите по сигурност, Вие трябва:
Ограничените за пренос течности в ръчния багаж, са:
Kaкво не се променя?
Вие все още можете: Всички тези течности са допълнителни към количествата в самозапечатващите се за многократна употреба прозрачни пластмасови пликчета, посочени по-горе.
Ако имате някакви съмнения относно новите изисквания по сигурност, обърнете се за по-подробна информация към Вашата авиокомпания или туроператор преди пътуването Ви.
Молим за Вашето съдействие, както и да се отнасяте с разбиране към операторите по сигурност на летищата и персонала на авиокомпаниите.

Този документ е разработен от Европейската комисия в сътрудничество с АЕА и АCIE.
Чрез нашият седмичен бюлетин
вие ще имате най-актуалните ни оферти