Условия за пътуване и наложените ограничения в европейските държави

Да се научим да живеем в ситуация на  Covid 19 е трудно, но е важно!

 

Да се научим да пътуваме в ситуация на Covid 19 е предизвикателство, но е възможно!

 

Предстои ви пътуване до някоя от страните в Европа?  Проверите условията за пътуване и наложените ограничения. Вече знаете, че обстановката е много динамична и се променя с часове, за това  актуална информация може да получите на телефоните на МВнР: +359 2 948 24 04, +359 893 339 616 и на имейл crisis@mfa.bg

 

Нашият съвет:

 

 

Австрия. От 17 октомври всички българи влизащи в Австрия от следните региона/области – Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна ще е нужно да представят предварително направен отрицателен PCR тест, не по-рано от 72 часа от момента на влизане в Австрия или 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната с отрицателен PCR тест на място в рамките на 48-часа. За пристигащите от другите български области не се изисква PCR тест или 10-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Австрия в България.

 

Армения. Не се допуска влизането на български граждани в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Армения или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

 

Азербайджан. Забранено е влизането на чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Азербайджан или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

 

Белгия. От 21 октомври до 07 ноември всички българи пристигащи от районите Североизточен, Югоизточен и Югозападен подлежат на задължителен PCR тест само при изразени симптоми. В зависимост от отговорите им на въпросника, могат да бъдат поставени под 10 дневна карантина. За пристигащите от Северозападен, Северен централен и Южен централен са определени изисквания по райони.  Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Белгия в България.

 

Великобритания. Има задължителна 14-дневна карантина за пристигащи от България. Трябва и предварително да сте попълнили формуляр за престоя си (тук). Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Великобритания

 

Германия. Трябва да се предостави отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването за всички пътуващи от региона на Благоевград и Търговище. До излизане на резултата трябва да сте под 14 дневна  карантина, която отпада, ако резултатът е отрицателен. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Германия в България.

 

Грузия. Забранено е влизането на почти всички чужденци в страната, включително българи. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Грузия в България.

 

Гърция. Изисква се отрицателен PCR тест и формуляр, който трябва да е попълнен най-късно 24 часа преди влизане в страната (тук). По суша за туризъм се влиза само през ГКПП Кулата. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Гърция в България.

 

Дания. От 17 октомври българските граждани могат да посетят страната само по уважителни причини. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Дания в България.

 

Естония. От 19 октомври българските граждани подлежат на 14-дневна карантина след влизане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Естония в България.

 

Ирландия. Попълва се формуляр преди пристигане в страната (тук), има 14-дневна самоизолация. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Ирландия в България.

 

Исландия. Попълва се формуляр преди пристигане в страната (тук). Има задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в Исландия. Ако бъде направен PCR тест при пристигане в Исландия и след това втори 5 дни след това, периодът на карантината може да бъде скъсен. Тестовете се заплащат от пътуващите. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Исландия в България.

 

Испания. Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Попълва се формуляр преди пристигане в страната (тук). Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Испания в България.

 

Италия. От 22 септември 2020 г. се премахва изискването за пристигащите от България  да изкарат 14-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Италия в България.

 

Кипър. От 1 август 2020 г. е разрешено влизането в страната само на българи с разрешение за постоянно пребиваване в Кипър. Всички пътници, пътуващи до Република Кипър трябва да представят, в рамките на 24 часа преди започване на пътуването си (или чрез директен полет или с междинни спирки), цялата информация и документи, необходими за получаване на CyprusFlightPass. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Кипър в България.

 

Латвия. Необходимо е да се попълни електронен формуляр (тук) не по-рано от 48 часа преди влизането в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Латвия в България.

 

Литва. Българските граждани подлежат на 14-дневна карантина след влизане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Литва в България.

 

Малта. От 4 септември 2020 г. не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Попълват се два формуляра при пристигане в страната (тук и тук). Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Малта в България.

 

Монако. Нужно е да представите отрицателен PCR тест или сте длъжни да си направите такъв в Монако и да останете под карантина, докато излезе резултатът. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Монако в България.

 

Холандия. 14-дневна карантина е силно препоръчителна за българите, пристигащи в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Нидерландия в България.

 

Норвегия. Разрешено е влизане на българи в страната, само ако имат уважителна причина - бизнес, роднини или постоянно пребиваване. Има задължителна 10-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Норвегия в България.

 

Полша. Няма ограничения за пристигащите в Полша български граждани. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Полша в България.

 

Португалия - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. На влизане в страната се попълва формуляр. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Португалия в България.

 

Русия. Нужен е отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди преминаване на границата. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Русия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

 

Сан Марино. Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Сан Марино в България.

 

Северна Македония. Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Северна Македония или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България

 

Словакия. От 18 септември 2020 г. не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Словакия в България.

 

Турция Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. От 1 септември вече не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна 14-дневна карантина при прибиране на българи от Турция в България.

 

Украйна Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Украйна в България.

 

Унгария От 1 септември страната е затворена за чуждестранни граждани. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Унгария в България.

 

Финландия Българи се допускат в страната само с основателна причина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Финландия в България.

 

Франция Българите могат да влязат във Франция без изисквания за тест или карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Франция в България.

 

Чехия Няма изисквания за предоставяне на отрицателен PCR тест или изолиране под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Чехия в България

 

Швеция Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Швеция в България.

 

Швейцария Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Швейцария в България.  

Чрез нашият седмичен бюлетин
вие ще имате най-актуалните ни оферти